Wilt u de regels van de Rijksoverheid.nl naleven bij een bezoek aan onze praktijk?

Wilt u de regels van de Rijksoverheid.nl naleven bij een bezoek aan onze praktijk?

Feit of Fabel

De zwangerschap heeft geen invloed op de voeten

Een fabel! Tijdens de zwangerschap kunnen tal van klachten ontstaan aan voeten en benen. Een van de meest voorkomende klachten is oedeem: voeten en enkels houden meer vocht vast in de laatste periode van de zwangerschap. Een van de oorzaken is de groei van de baarmoeder. Er ontstaat meer druk op de bloedvaten en het vocht wordt onvoldoende afgevoerd. Om oedeemvorming tegen te gaan is het belangrijk om bijvoorbeeld veel water te drinken. Blijven bewegen, hoe lastig ook in de laatste periode, is ook een pré. Uw voeten omhoog leggen in bed of als u zit, helpt ook.

Diabetespatiënten hebben meer kans op voetproblemen

Feit! Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Uw voeten lijken minder gevoelig dus als u een wondje heeft, bestaat de kans dat u het niet merkt. Dan loopt u het risico dat het wondje gaat ontsteken. Door diabetes kan de voet ook vervormen en doorzakken, waardoor het lopen moeilijker wordt. Signalen dat u mogelijk een diabetische voet hebt, zijn koude en/of tintelende voeten, pijnscheuten, minder gevoelige voeten met moeilijk genezende wondjes. Een regelmatig bezoek aan de medisch pedicure of de podotherapeut kan erger voorkomen. Voetproblemen voorkomt u onder meer door:

  • goed op uw bloedsuiker te letten
  • niet op blote voeten te lopen
  • nagels kort en recht af te knippen
  • schoenen te dragen die niet knellen

Orthopedische schoenen zijn lomp en gaan niet met de tijd mee

Fabel! Ook de orthopedisch schoentechnische branche ontwikkelt zich in een rap tempo. Het gevolg is dat de meeste orthopedische schoenen niet meer van het reguliere schoeisel te onderscheiden zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, afhankelijk van de aard van de klachten en de mogelijkheden die wij als schoenmakers hebben. Hoe dan ook benaderen we zo dicht mogelijk de smaak en de wens van u als klant. Bij Kemerink hebben we een portaal waar u zelf de schoen kunt samenstellen voor wat betreft het model en de kleur. Dus er is veel mogelijk, ook volgens de laatste modetrends.

Vaak op hoge hakken lopen veroorzaakt voetklachten

Feit! Veel vrouwen die bijna dagelijks op hakken lopen, herkennen dit ook. Hoge hakken veroorzaken vaak blaren, eeltknobbels en ingegroeide teennagels. Ook een hallux valgus, de knobbel aan de buitenkant van de grote teen als gevolg van een vergroeid bot, kan ontstaan door veelvuldig hakken dragen. Vaak blijft het niet bij voetklachten; ook klachten aan rug en kuiten komen regelmatig voor. Op hoge hakken loopt u feitelijk constant op uw tenen, waardoor de structuur van de spieren en pezen veranderen. Een verharde achillespees is ook een gevolg van frequent op hoge hakken lopen. Het gevolg is dat de enkels minder soepel bewegen, waardoor de kans op verstuikingen toeneemt.

Voetproblemen zijn aangeboren

Fabel! De meeste voetklachten zijn zelden aangeboren en ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel. De schoenen zitten slecht, zijn te nauw en/of hebben een verkeerde zool. Andere belangrijke oorzaak is overbelasting van de gewrichten.

Vingernagels groeien snel dan teennagels

Feit! En dat geldt voor mannen en vrouwen. Vingernagels groeien tot wel drie keer sneller dan teennagels. De teennagels zijn gemiddeld ook twee keer dikker als vingernagels. Een vingernagels heeft dus gemiddeld vier tot zes maanden nodig om te volgroeien; een teennagel tussen de 12 en 18 maanden.

Vrouwen hebben meer last van voetklachten dan mannen

Feit! De oorzaak is waarschijnlijk door het te lang dragen van hoge hakken. Gelukkig dat er tegenwoordig ook veel comfortabele gympen in de mode zijn!

Het maakt niets uit op welk tijdstip je nieuwe schoenen past

Fabel! U kunt dat beter aan het eind van de middag doen. Na een dag winkelen zijn uw voeten namelijk opgezwollen en heeft u soms wel tot een maat groter nodig. Koopt u toch uw schoenen vroeg op de dag, dan loopt u het risico op blaarvorming, eelt en likdoorns.

Uw gezondheid is af te lezen aan de voeten

Feit! Sommige voetklachten kunnen duiden op een onderliggende aandoening. Zo kunt u zonder het te weten bijvoorbeeld diabetes hebben. De manier waarop u loopt kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Het ineens nemen van grotere passen of het trekken met een been zou kunnen wijzen op een gevoelsstoornis of op een probleem in de aansturing van uw spieren, ontstaan door zenuwschade. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen als bijvoorbeeld diabetes, een infectie of juist een tekort aan vitaminen. Zo is parkinsonisme mogelijk te herkennen aan een onzeker, schuifelend loopje. Belangrijk dus om veranderingen aan uw voeten en uw bewegingsapparaat serieus te nemen.

Mannen hebben vaker last van zweetvoeten dan vrouwen

Fabel! Overmatig zwetende voeten voelen onaangenaam, maar vooral de geur is onprettig. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht de oorzaak is. Dit is niet het geval, omdat transpiratievocht van zichzelf geurloos is. De boosdoeners zijn de bacteriën die op de voeten leven. Ze gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en de voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer transpiratie, hoe meer bacteriën er op de voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er makkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan. Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de een goed werkt, hoeft bij een ander geen enkel effect hebben. Als de voeten erg vochtig blijven, de geur onaangenaam blijft en als echt niets meer helpt, bezoek dan eens de medisch pedicure of de podoloog.

Wintertenen ontstaan door teveel kou aan de voeten

Feit! Als het buiten koud is, krijgen sommige mensen last van wintertenen. Het geeft een onaangenaam gevoel in de voeten, maar het kan geen kwaad en gaat uiteindelijk vanzelf over. Voor mensen die buiten in de kou werken kan het heel hinderlijk zijn. Bij kou krijgt u dan jeuk of pijn en een gezwollen gevoel aan uw tenen. De huid wordt rood. Als het erger wordt, is de huid paarsblauw en gezwollen. De klachten gaan meestal binnen 1 uur tot 2 weken vanzelf over; ze verergeren als het kouder wordt en verdwijnen als het weer warmer wordt. Hoe wintertenen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn er gevoelig voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Ook komt het in sommige families vaker voor. Door een lage buitentemperatuur (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de kleine bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Het bloed stroomt dan niet meer goed door. De huid gaat zwellen en ontsteken waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.

Nieuwsbrief

Stuur mij de nieuwsbrief (maximaal 1 per week) zodat ik op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen en evenementen van Kemerink voet & beweging.

Uitschrijven kan op elke gewenst moment via de uitschrijflink onderaan de nieuwsbrief.

Uw gegevens zijn bij ons in goede handen. Geen spam. Bekijk onze privacy voorwaarden.