I.v.m. ons 55-jarig jubileum zijn wij donderdag 29 september en vrijdag 30 september gesloten. Telefonisch zijn wij wel bereikbaar.

I.v.m. ons 55-jarig jubileum zijn wij donderdag 29 september en vrijdag 30 september gesloten. Telefonisch zijn wij wel bereikbaar.

Schoenen

Een handig weetje: wat zijn dat eigenlijk, goede schoenen?
Hoe dan ook zijn het schoenen die u goed passen, die u voldoende steun en comfort bieden. Een juiste pasvorm betekent dat uw tenen niet klem zitten, maar dat u ook niet te veel heen en weer kunt schuiven in de schoen. De schoen moet circa zo’n 10 millimeter langer zijn de uw langste teen en ook goed aansluiten over de wreef en aan de zijkant. Een schoen met een stevige hiel, ook wel contrefort genoemd, en een brede en niet te hoge hak geven u de meeste steun. Veterschoenen helpen vaak om de voet goed te omsluiten voor een betere pasvorm, net als een sluiting met klittenband. Verder is het belangrijk dat de buitenzool niet te glad is voor meer grip met de ondergrond. De schoen is bij voorkeur van kalfsleder. Een goede schoen is gemaakt van stevig en vocht doorlatend materiaal. Een steunende binnenzool is raadzaam als u voetklachten heeft.

Wat voor soorten schoenen zijn er?

Aanpassingen aan confectieschoenen (OVAC)
We adviseren een aangepaste confectieschoen om diverse redenen, bijvoorbeeld als er een beenlengteverschil is geconstateerd door onze adviseur. U kunt ook knieklachten of overbelaste voeten hebben, of een lichte standsafwijking. Een kleine aanpassing aan uw ‘gewone’ schoen kan dan een uitkomst zijn. Die aanpassing gebeurt meestal aan de binnenkant, zonder het uiterlijk van de schoen te veranderen, maar het is ook mogelijk om de hak en de zool aan te passen.

In principe zijn de meeste schoenen geschikt voor een aanpassing. Het is wel belangrijk dat u schoenen uitkiest die u veel draagt en die voldoen aan de algemene criteria van een goede schoen.

De orthopedisch adviseur vertelt u welke aanpassing voor u het meest doeltreffend is. Hij inventariseert, doet onderzoek, maakt afdrukken van uw voeten en gaat met u in gesprek over de best passende oplossing.

(Semi-)orthopedische schoenen type B
Semi-orthopedische schoenen, ook wel B-schoenen genoemd, lijken op confectieschoenen maar hebben meer ruimte om orthopedische aanpassingen en correcties in aan te brengen. B-schoenen draagt u als u door bepaalde voetproblemen niet meer terecht kunt in de reguliere schoenwinkel. Semi-orthopedische schoenen adviseren we vaak bij uiteenlopende klachten als diabetes, reuma, voorvoetklachten en bepaalde standsafwijkingen van de voet. U kiest dan uit ons modellenboek het type schoen, kleur, leersoort en de afwerking. Hierna worden de schoenen besteld en bij ons de aanpassingen gedaan.

Orthopedische schoenen type A
Deze schoenen, ook wel A-schoenen genoemd, maken we volledig op maat. U komt in aanmerking voor dit type schoenen als een aangepaste schoen niet meer voldoet en u op aanraden van uw arts u deze voorziening voorgeschreven krijgt. Er is dan sprake van uiteenlopende ziektes of aandoeningen, waaronder reuma, diabetes, ernstige voorvoetklachten, polyneuropathie of bepaalde standsafwijkingen van de voet.

Er wordt vaak gedacht dat orthopedische schoenen niet meegaan met de tijd; niets is minder waar. Door de huidige technieken en mogelijkheden maken we schoenen die u niet alleen goed zitten maar ook zeker uw smaak zijn. Trendy, klassiek of sportief, alles is mogelijk.

Hoe gaat het in zijn werk, orthopedische schoenen aanmeten? We starten met een uitgebreid voet- en bewegingsonderzoek. Uw adviseur analyseert integraal uw klachten, overlegt eventueel met andere specialisten in het team, meet de druk onder uw voeten en maakt voet- en gipsafdrukken. Daarna maken we een leest als basis voor de passchoen. Zo kunt u beoordelen of de schoen goed zit en of dat we nog aanpassingen moeten doen voor meer comfort of een betere pasvorm. Vervolgens wordt de definitieve schoen gemaakt. De levertijd voor orthopedische schoenen is circa 6 weken na het passen.

Voor voorbeelden zie schoenmodel.nl

Tijdelijke schoenen (VLOS)
U bent geopereerd of door bepaalde voetaandoeningen niet in staat om schoenen van stevig materiaal te dragen? Dan biedt een voorlopige orthopedische schoen (VLOS) uitkomst. Dit is een tijdelijke maatschoen van comfortabel materiaal waarin alle noodzakelijke orthopedische aanpassingen zijn gedaan. Zo bent u snel weer op de been, meestal binnen tien dagen, en kunt u starten met de revalidatie. De schoen beschermt, ondersteunt en ontlast pijnlijke plekken en wonden aan uw voet totdat u uw definitieve schoenen kunt dragen.

Verbandschoenen
Er zijn ook confectieverbandschoenen die worden ingezet als de voeten erg dik zijn door vocht, wonden (oedeem) of door zwachtels. Deze bieden de voeten bescherming en verlagen de druk.

Onze modellen online

We hanteren een digitaal modellenboek, waaruit u een schoenmodel selecteert of zelf de ideale schoen samenstelt door modellen te combineren.

Bekijk de modellen

Gebruiksduur en kosten

De gebruikstermijnen voor orthopedische schoenen en OVAC verschillen per verzekeraar. Voor orthopedische schoenen van verzekerden vanaf 16 jaar geldt een gebruikstermijn van 15 tot 18 maanden, afhankelijk van de zorgverzekeraar. Bent u ouder dan 16 jaar, dan is het veelal mogelijk om meerdere voorzieningen aan te schaffen, inclusief een reservepaar. Voor verzekerden tot 16 jaar is de gebruikstermijn gemiddeld op 6-9 maanden gesteld, afhankelijk van de zorgverzekeraar en van de groei.

De zorgverzekeraars vergoeden orthopedische schoenen vanuit de basisverzekering. De hoogte van een vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding door de basisverzekering is veelal een verwijzing van een medisch specialist nodig. Orthopedische schoenen kosten ongeveer € 1.050,- en semi-orthopedische schoenen ongeveer € 550,-. Kemerink voet & beweging heeft contracten met alle zorgverzekeraars en declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

De wettelijke eigen bijdrage in 2022 voor orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen en voorlopige orthopedische schoenen is € 124,- en voor kinderen jongeren dan 16 jaar € 62,00.

“Ik ben al dertig jaar klant voor aangepaste schoenen en tot op de dag vandaag dik tevreden. Waarom? De schoenen zitten altijd in een keer goed. Dat blijf ik bijzonder vinden. Mijn adviseur kent mij en weet precies wat ik belangrijk vind. Ook de service is top, altijd.” – Erik

 

Bekijk alle klantbeoordelingen